Χριστόψωμο

Μια πολύ νόστιμη φουσκωτή και στολισμένη κουλούρα για την ημέρα των Χριστουγέννων.Πρόκειται για ένα πολύ παλιό και όμορφο έθιμο όπου οι νοικοκυρές την παραμονή των Χριστουγέννων ετοιμάζουν με ιδιαίτερη ευλάβεια το Χριστόψωμο και ανήμερα της μεγάλης αυτής γιορτής ο νοικοκύρης του σπιτιού το σταυρώνει,το κόβει και το μοιράζει στην γειτονιά και σε όσους παρευρίσκονται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Η Ελένη Νταμπαλέτσιου ανακάλυψε στο Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους μια πολύ όμορφη συνταγή για Χριστόψωμο,το ετοίμασε αμέσως και το μοιράζεται μαζί μας!
Καλά Χριστούγεννα!!!

Υλικά:
  • 650γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου(4,5 κούπες)
  • 40γρ νωπή μαγιά ή 3 φακελάκια ξηρή
  • 1/2 κούπα γάλα χλιαρό
  • 1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.γ ξύσμα μανταρινιού
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 4 αυγά
  • 3/4 της κούπας ζάχαρη+1 κ.γ γεμάτο επιπλέον
  • 1 κρόκο αυγού+2 κ.σ γάλα για το άλειμμα 
Εκτέλεση:
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα,το 1 κουταλάκι ζάχαρη,την μαγιά και ανακατεύουμε καλά
  • Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές απο το αλεύρι,ανακατεύουμε,σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει
  • Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν
  • Προσθέτουμε τα ξύσματα,το προζύμι και ανακατεύουμε
  • Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι,αφού το έχουμε ανακατέψει με το αλάτι, και ζυμώνουμε.Η ζύμη μας θα κολλάει
  • Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και αρχίζουμε να διπλώνουμε την ζύμη ξανά και ξανά μέχρι να απορροφηθεί εντελώς
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο
  • Πατάμε την ζύμη με τις γροθιές μας να κάτσει και παίρνουμε τα 3/4 τα οποία τα στρώνουμε σε ένα ταψάκι 26-28εκ αφού πρώτα έχουμε βάλει ένα κομμάτι λαδόκολλα
  • Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε ένα σταυρό που τον τοποθετούμε στο κέντρο του Χτιστόψωμου και ότι άλλα σχέδια θέλουμε.Στη μέση του σταυρού βάζουμε ένα καρύδι
  • Αφήνουμε το ψωμί να διπλασιαστεί σε όγκο,το αλείφουμε με τον κρόκο και το γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά.Ενδιάμεσα αν δούμε ότι παίρνει πολύ χρώμα η επιφάνεια το σκεπάζουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα

Share:

3 σχόλια

  1. Αφράτο, τριφτό ,αρωματικό ψωμάκι. Πολύ καλή συνταγη. Θα το ξαναφτιάξω σίγουρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την αναφορά! Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εσείς να είστε καλά για να μας χαρίζετε τόσο ωραίες συνταγές!

      Διαγραφή