Σοκολατένιο mardle ψωμάκι!

















Η Ελένη Νταμπαλέτσιου έφτιαξε και μοιράζεται μαζί μας το σοκολατένιο mardle ψωμάκι της!!

Υλικά:
για μια μακρόστενη φόρμα

Για το φύλλο σοκολάτας

  • 20γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50γρ ζάχαρη
  • 1 ασπράδι μεγάλου αυγού
  • 80ml γάλα
  • 18γρ κακάο
  • 15γρ βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένα καρύδια
Για την ζύμη
  • 270γρ αλεύρι για ψωμί
  • 30γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 25γρ νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή
  • 70γρ ζάχαρη
  • 3/4 κ.γ αλάτι
  • 125γρ φρέσκο γάλα χλιαρό
  • 1 κρόκο μεγάλου αυγού
  • 75γρ χτυπημένη κρέμα γάλακτος

  • Λίγο γάλα για το άλειμμα
  • Καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Για το φύλλο σοκολάτας:
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη,το αλεύρι και το ασπράδι μέχρι να γίνουν λεία σαν κρέμα
  • Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει
  • Προσθέτουμε το μείγμα με το ασπράδι και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει
  • Τέλος βάζουμε το βούτυρο.Μόλις κρυώσει καλά προσθέτουμε τα καρύδια
  • Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το ανοίγουμε σε ένα φύλλο 14Χ14 περίπου.Το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε
Για την ζύμη:
  • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ,κάνουμε μια λακούβα στην μέση και προσθέτουμε την μαγιά που την έχουμε διαλύσει στο χλιαρό γάλα,τον κρόκο,την κρέμα γάλακτος,την ζάχαρη,το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να είναι μαλακιά και να μην κολλάει στα χέρια
  • Την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες σε ζεστό μέρος
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια και με την βοήθεια πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο παραλληλόγραμμο περίπου 45Χ20
  • Στο κέντρο του τοποθετούμε το φύλλο σοκολάτας και την διπλώνουμε 3 φορές
  • Με τον πλάστη την πατάμε να ανοίξει πάλι σε παραλληλόγραμμο προσεκτικά για να μην βγει η σοκολάτα
  • Κόβουμε την ζύμη στην μέση,αφήνοντας 2 εκ άκοπα και πλέκουμε κοτσίδα
  • Τοποθετούμε την κοτσίδα σε μια φόρμα με λαδόκολλα και την αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει
  • Την αλείφουμε με λίγο γάλα,πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου

Tips:Αφήστε το φύλλο να παγώσει καλά στο ψυγείο για καλύτερο αποτέλεσμα!

Share:

0 σχόλια