Ψωμάκι brioche λουλούδι γεμιστό


Η Ελένη Νταμπαλέτσιου μας ετόιμασε βήμα-βήμα ένα εντυπωσιακό brioche γεμιστό σε σχήμα λουλουδιού!

Υλικά:

Για την ζύμη
  • 500γρ αλεύρι για τσουρέκια+2-3 κ.σ επιπλέον
  • 3 κ.σ γεμάτες ζάχαρη
  • 4γρ αλάτι
  • 2 ολόκληρα αυγά+ 1 ασπράδι
  • 60γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματιου
  • 180ml ζεστό γάλα
  • 25γρ νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα λεμονιού
Για την γέμιση

  • Μαρμελάδα της αρεσκείας μας ή πραλίνα φουντουκιού 
  • Καρύδια τριμμένα(προαιρετικά)

  • 1 κρόκο διαλυμένο με λίγο γάλα για το άλειμμα 
  • Καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα(πριν το ψήσιμο)
  • Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα(μετά το ψήσιμο)

Εκτέλεση:
  • Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την μαγιά με 1 κουταλάκι ζάχαρη και 1 κουταλιά γάλα χλιαρό(προσοχή!όχι καυτό γιατι θα καεί η μαγιά)
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι,κάνουμε μια λακούβα στην μέση και προσθέτουμε την μαγιά,το βούτυρο,την ζάχαρη,τα αυγά,το αλάτι και σταδιακά το ζεστό γάλα
  • Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να είναι ελαστική και αφράτη.Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο,σε ζεστό μέρος,για 1 1/2 ώρα περίπου(μπορούμε να προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 40 βαθμούς και να αφήσουμε το ζυμάρι για 10 λεπτά.Κλείνουμε το φούρνο και το αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει)
  • Βάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και με την βοήθεια πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο περίπου 3-4mm
  • Κόβουμε 4 κύκλους με διάμετρο 25εκ περίπου
  • Τοποθετούμε τον πρώτο κύκλο σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και αλείφουμε ελαφρά με μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού και τριμμένα καρύδια
  • Προσθέτουμε τον δεύτερο κύκλο και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με τους υπόλοιπους.Τον τελευταίο κύκλο δεν τον αλείφουμε










  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε τους κύκλους προσπαθώντας να μην κοπεί το μεσαίο τμήμα.Κόβουμε πρώτα στα 4 και μετα στα 8 και 16 κομμάτια
  • Σηκώνουμε 2 κομμάτια και τα στρίβουμε 2-3 φορές απο το κέντρο προς τα έξω.Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια

  • Ενώνουμε τις δυο άκρες και τους δίνουμε ένα στρογγυλό σχήμα

  • Αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα και πασπαλίζουμε στο κέντρο με την καστανή ζάχαρη
  • Αλείφουμε την ζύμη μας με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε προαιρετικά και τριμμένα καρύδια
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 180 βαθμούς,για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει
  • Μόλις κρυώσει πασπαλίζουμε μόνο τις άκρες με ζάχαρη άχνη


Share:

0 σχόλια