Γαλατόπιτα με φύλλο χωριάτικο






























Η Ελένη Νταμπαλέτσιου μας ετοίμασε μια γαλατόπιτα με χωριάτικο φύλλο συνταγή της μαμάς της!

Υλικά:

Για τα 8 χωριάτικα σπιτικά φύλλα

  • 700γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ ξύδι
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Χλιαρό νερό(όσο πάρει)
Για την κρέμα
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 2 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 7 κ.σ ζάχαρη(μπορείτε και λιγότερη)
  • 5 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ κορν φλάουρ
  • 1κ.σ μαργαρίνη
  • Κανέλα σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι
Για το πασπάλισμα των φύλλων
  • Ζάχαρη
  • Κανέλα
  • 1/2 κούπα μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο
  • 1/2 κούπα καρύδια τριμμένα

  • Ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων

Εκτέλεση:
  • Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλέυρι κάνουμε μια λακούβα στην μέση και προσθέτουμε το λάδι,το ξύδι,αλάτι,ζάχαρη και λίγο λίγο νερό χλιαρό παίρνοντας το αλευρι απο τα τοιχώματα και ζυμώνοντας.Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια και να πάθεται εύκολα.Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα,την ζάχαρη,το αλεύρι,το κορν φλάουρ,την κανέλα,το αλάτι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει
  • Αποσύρουμε απο την φωτιά,προσθέτουμε τα αυγά,την μαργαρίνη και τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά
  • Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε 3 φύλλα(τα ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με την βοήθεια πλάστη όσο είναι το ταψί μας και λίγο μεγαλύτερα),ραντίζοντας το καθένα με λάδι
  • Το τρίτο φύλλο το πασπαλίζουμε με τριμμένο ψωμί,κανέλα,τριμμένα καρύδια και ζάχαρη
  • Προσθέτουμε ένα φύλλο,το ραντίζουμε με λάδι και απλώνουμε την κρέμα
  • Βάζουμε άλλα δυο φύλλα,τα ραντίζουμε με λάδι,πασπαλίζουμε με τριμμένο ψωμί,τριμμένα καρύδια,ζάχαρη και κανέλα
  • Στρώνουμε τα τελευταία δυο φύλλα,τα λαδώνουμε,χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια,ραντίζουμε με λίγο νερό,πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 180 βαθμούς,για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια

Share:

0 σχόλια