Κολοκυθοτυρόπιτα






























Η Ελένη Νταμπαλέτσιου έφτιαξε μια νοστιμότατη και πανεύκολη πίτα με κολοκύθια και ξινομυζήθρα!Την συνταγή την βρήκε στο blog Κρητικά τραπεζώματα

Υλικά:

  • 1 1/2 κιλό κολοκύθια
  • 1/2 κούπα λάδι
  • 2 αυγά
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • μισο κιλό ξινομυζήθρα(ή ανθότυρο)
  • Αλάτι-πιπέρι
Για την ζύμη
  • 2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα λάδι
  • 1 κ.σ ξύδι
  • αλάτι
  • 1/2 κουτάκι σόδα(αναψυκτικό)
  • 1/2 κούπα νερό
Εκτέλεση:
  • Πλένουμε τα κολοκύθια,τα καθαρίζουμε και τα τρίβουμε στον τρίφτη
  • Τα πατάμε με τα χέρια μας για να βγουν τα υγρά τους
  • Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια,τον άνηθο,αλάτι ,πιπέρι,το λάδι και ανακατεύουμε
  • Τέλος σπάμε με τα χέρια μας την ξινομυζήθρα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις για να μην λιώσει
  • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ,κάνουμε μια λακούβα στην μέση και ρίχνουμε το λάδι και το ξύδι.
  • Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο αλάτι,την σόδα,το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μπάλες.Μια πιο μεγάλη και μια πιο μικρή
  • Παίρνουμε την μεγάλη μπάλα και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ένα φύλλο με τον πλάστη το οποίο θα το βάλουμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί
  • Απλώνουμε την γέμιση,ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο το δεύτερο μικρότερο φύλλο και το τοποθετούμε πάνω απο την γέμιση
  • Λαδώνουμε καλά το φύλλο και γυρνάμε προς τα μέσα ότι περισσεύει 
  • Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια,την πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 200 βαθμούς,για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά

Share:

0 σχόλια