Μελιτζανόπιτα γλυκιά


Η Ελένη Νταμπαλέτσιου μοιράζεται μαζί μας την καταπληκτική συνταγή της μαμάς της για γλυκιά μελιτζανόπιτα!

Υλικά:
  • 5-6 μελιτζάνες(ανάλογα το μέγεθος)
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 φλ. τσαγιού σταρένιο τραχανά
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • Ζάχαρη(Αναλόγα τα γούστα)
  • Σουσάμι
Για το φύλλο
  • 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ ξύδι
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά(προαιρετικά)
  • Νερό χλιαρό όσο πάρει

Εκτέλεση:
  • Πλένουμε τις μελιτζάνες,τις κόβουμε στην μέση και τις βάζουμε σε αλατόνερο για 1 ώρα ώστε να ξεπικρύσουν
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι.το ξύδι,το αλάτι,τη ζάχαρη,την μαγιά,το λάδι και ρίχνουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό,ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια
  • Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά
  • Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο,τις στίβουμε καλά και τις τρίβουμε στον τρίφτη κρεμμυδιών
  • Τις βράζουμε για 10 λεπτά με λίγο νερό,τις σουρώνουμε και τις πιέζουμε να φύγουν τα νερά
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με τις μελιτζάνες για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν
  • Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό,τον τραχανά,το γάλα και βράζουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και σκεπασμένη την κατσαρόλα
  • Μόλις κρυώσει το μείγμα ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα αυγά,όση ζάχαρη θέλουμε και το αλάτι
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια και με την βοήθεια πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα για ένα μεγάλο ταψί
  • Στρώνουμε τα 3 φύλλα στο ταψί(τα λαδώνουμε ξεχωριστά ένα ένα) από πάνω απλώνουμε την γέμιση και κλείνουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα που επίσης λαδώνουμε
  • Χαράζουμε την πίτα,την ραντίζουμε με λίγο νερό,πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 180 βαθμούς,για 1 ώρα περίπου


    Share:

    0 σχόλια