Μπουρέκι Χανιώτικο με κολοκύθι,πατάτα και ξινομυζήθρα



Υλικά:

για το φύλλο

  • 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις(περίπου)
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ τσικουδιά ή χυμό λεμονιού
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ αλάτι
για την γέμιση
  • 1 κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κιλό ξινομυζήθρα(ανάλατο μαλακό τυρί)
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο ή λίγο ξερό
  • 4 κ.σ αλεύρι
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι
  • Σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
  • Βάζουμε τα κομμένα κολοκυθάκια σε σουρωτήρι,τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να βγάλουν τα νερά τους
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το νερό,το ελαιόλαδο,το αλάτι,την τσικουδιά ή τον χυμό λεμονιού
  • Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε αλεύρι
  • Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα
  • Σε ένα μεγάλο σκεύος ανακατεύουμε τα κολοκυθάκια,τις πατάτες,το τυρί,το λάδι,το αλεύρι,τον δυόσμοαλάτι,πιπέρι
  • Χωρίζουμε την ζύμη στα δυο και σε αλευρωμένη επιφάνεια και με την βοήθεια του πλάστη,ανοίγουμε 2 φύλλα πάχους 3 εκ περίπου
  • Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί,στρώνουμε το πρώτο φύλλο,από πάνω απλώνουμε την γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο
  • Το αλείφουμε με ελαιόλαδο,πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι,χαράσσουμε το μπουρέκι σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1,5-2 ώρες

Share:

1 σχόλια

  1. Ξινομυζήθρα

    Ένα αποκλειστικά Κρητικό τυρί, όπου το τυρόγαλα μαζί με φρέσκο γάλα αφήνονται για 24 ώρες σε φυσική θερμοκρασία να ξινίσουν. Παράγεται από πρόβειο η μίγμα αιγοπρόβειου γάλακτος. Έχει υγρασία 50%, λιπαρά 23%, πρωτεΐνες 15% και αλάτι 2%. Είναι Ιδανικό για πίτες και δίαιτες
    Μαλάκα

    Είναι η τυρόμαζα που προκύπτει στο πρώτο στάδιο της τυροκόμησης της γραβιέρας. Είναι ελαστική και ομοιογενής και χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε πίτες και κυρίως τη Χανιώτικη τούρτα που γίνεται με 4 τυριά, αρνίσιο κρέας και δυόσμο
    Sta Xania xrisimopoioun malaka, I ksinomizithra exei alati

    ΑπάντησηΔιαγραφή